Welke roerende zaken blijven erachter bij de koop van een woning?

Blijven deze trendy gordijnen en de hippe kast achter bij de verkoop? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt tijdens een bezichtiging. Wij leggen hieronder uit welke zaken er nu daadwerkelijk horen bij de overname van een koopwoning.

Onroerende zaken & roerende zaken

Er wordt bij het verkopen van een woning onderscheid gemaakt tussen onroerende en roerende zaken. Onroerende zaken horen altijd bij de koop van een woning. Het zijn spullen die vastzitten aan de woning, bijvoorbeeld een schutting of vloerbedekking die vastgelijmd is.

Roerende zaken zijn niet standaard bij de koop inbegrepen. Het zijn spullen die je mee kunt nemen, zoals bijvoorbeeld meubilair, raamdecoratie of vloerbedekking die los in de woning ligt.

Lijst van zaken

Soms ontstaat er onduidelijkheid of iets nu roerend of onroerend is. Als er niets wordt afgesproken dan blijven alleen de onroerende zaken achter. De verkoper ontvangt van ons een lijst met onroerende en roerende zaken. Op deze lijst staat wat er achterblijft, wat er wordt meegenomen en wat er ter overname is. Voor kopers is het verstandig om de lijst van zaken door te nemen voordat de koop definitief is.

Wat zijn de meest voorkomende roerende zaken die worden overgenomen? Hierbij kun je denken aan:

  • Zonwering binnen en buiten
  • Keukenapparatuur
  • Vloeren inclusief de plinten
  • Brievenbus
  • Badkameraccessoires
  • Vlaggenmast

Mocht je verder nog vragen hebben omtrent de ontbindende voorwaarden, wij staan je graag te woord!