Wat betekent kosten koper?

Achter de vraagprijs van de woning zie je vaak de afkorting k.k. staan. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De afkorting k.k. staat voor kosten koper. Dit betekent dat je bovenop de overeengekomen prijs nog extra kosten moet betalen. Nu vraag je je natuurlijk af: ‘Hoeveel is dat ongeveer?’

Wettelijk en niet-wettelijk

Als je een bestaande woning koopt heb je te maken met wettelijke kosten. De wettelijke kosten die je naast de koopsom moet betalen zijn overdrachtsbelasting of BTW, de kadastrale kosten en notariskosten.

Bij de niet-wettelijke kosten kun je bijvoorbeeld denken aan de kosten voor een bouwtechnische keuring, Nationale Hypotheek Garantie en taxatiekosten.

Berekening kosten koper

Stel je koopt een woning van € 250.000 inclusief Nationale Hypotheek Garantie en je laat een bouwtechnische keuring uitvoeren. Aan welke kosten moet je dan denken?

Overdrachtsbelasting: €5.000
Bouwkundig rapport: €300
NHG aanvraag: €1.750
Taxatiekosten: €500
Hypotheek-transportakte: € 1.000
Bemiddeling en afsluitprovisie: €2.500

Meefinancieren

In 2020 mag je 100% van de woningwaarde financieren. Het bedrag wat je aan kosten koper moet betalen, kun je dus niet meefinancieren in je hypotheek. Dit bedrag moet je betalen met eigen geld.

Voordeel kosten koper

Er zijn echter een aantal onderdelen van de kosten koper die je mag aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en kosten voor het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie.

Mocht je verder nog vragen hebben omtrent de kosten koper, dan staan wij je uiteraard graag te woord!