Let op! Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht.

De meeste mensen hebben een rookmelder thuis. Jij ook? Rookmelders redden levens. Dus geldt vanaf 1 juli een nieuwe wet: minimaal één rookmelder op iedere verdieping. Dat was al verplicht voor huur- en nieuwbouwwoningen. Maar straks dus ook als je een koopwoning hebt.

Waar moet de rookmelder hangen?

 Op een zolder of in een kelder waar niet wordt gewoond, hoeven geen rookmelders te komen. In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, juist wel. De verplichting per 1 juli is er gekomen door een aanpassing van het Bouwbesluit. Daarin staan alle voorschriften waaraan een veilige woning moet voldoen.

Eenmalig investeren in rookmelders redt levens

 Een rookmelder met een levensduur van 10 jaar kost inclusief batterijen gemiddeld € 30,- en het plaatsen ervan neemt zo’n 30 minuten in beslag, zo blijkt uit onderzoek. Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud. Huur je de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder.

Vragen?

 Heb je vragen hierover of andere vragen rondom jouw koop- of huurhuis? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.