'Geen stress over de verkoop van je woning als je veilig begroot'

Nieuwbouw is energiezuinig, comfortabel en onderhoudsarm, en er is veel maatwerk mogelijk. Allemaal bekende voordelen, maar er is ook een nadeel: vandaag kopen is vaak over anderhalf of twee jaar pas de sleutel krijgen. Wat doe je in de tussentijd met je huidige woning? Wanneer zet je die te koop? En met welke opbrengst hou je rekening bij de financiering van je nieuwe huis?

Voor Stefan Böhne van makelaarskantoor 365 Wonen zijn het bekende vragen die veel van zijn klanten hebben. "Wij adviseren deze mensen altijd om veilig te begroten", zegt hij. "Simpel gezegd: ga uit van minder opbrengst en neem dat als basis voor de financieringsopzet. Dan heb je geen stress. Het kan alleen maar meevallen."

Met een gerust hart een huis kopen

"Stel", zegt Stefan, "iemand rekent erop dat zijn huis 400.000 euro zou kunnen opbrengen. Bijvoorbeeld omdat een vergelijkbaar huis in de straat onlangs ook voor ongeveer die prijs is verkocht. Dan is het in de huidige markt niet verstandig om bij de financieringsopzet voor de nieuwe woning van die vier ton uit te gaan. De huizenprijzen zijn de laatste tijd gedaald, de rente is gestegen. We leven nu in een andere tijd dan pakweg een jaar geleden. Dus zeggen wij: ga niet uit van 400.000 euro, maar van bijvoorbeeld 375.000 euro. En stel op basis van dat lagere bedrag je financieringsplan op. Als je met 375.000 euro uitkomt, past een hogere opbrengst sowieso. En omdat je veilig begroot, zal de verkoopprijs zeer waarschijnlijk niet nog lager uitvallen. Dan kun je met een gerust hart dat andere huis kopen. En als dat huis op basis van die veilige begroting net niet haalbaar is? Tja, dan adviseren wij om nog even verder te kijken. In deze tijd moet je aan de veilige kant blijven en niet gokken. Dat kan veel onzekerheid en stress geven. Dat moet je voorkomen."

Huis verduurzamen om de maandlasten omlaag te brengen

Op de Woonmarkt Nissewaard geven de adviseurs van 365 Wonen graag tekst en uitleg over hoe je veilig kunt begroten. Ze kijken daarbij ook naar de te verwachten woonlasten in het nieuwe huis. "Die worden voor een deel bepaald door de energiekosten", aldus Stefan. "Bij nieuwbouw zit dat wel goed. Nieuwbouw is zeer energiezuinig en vaak zelfs energieneutraal. Dan zijn de energiekosten relatief laag. Maar bij bestaande bouw is dat anders. Daar zijn de energiekosten vaak fors hoger. Als mensen een bestaand huis op het oog hebben, kunnen we kijken naar de mogelijkheden om dat huis te verduurzamen. Dat kan de maandlasten fors omlaag brengen en de verduurzaming zelf hoeft niet eens zo veel te kosten. Als je de kap, de spouw en de fundering isoleert, is dat best te overzien. Ook daarover gaan wij op de Woonmarkt graag het gesprek aan."

Bestaande nieuwbouw

En 'bestaande nieuwbouw' dan? Is dat niet de oplossing? "Ja, dat is nieuwbouw van enkele jaren oud. In die woningen heb je alle voordelen van nieuwbouw, ook de lagere energierekening, en niet de wachttijd die bij 'echte' nieuwbouw hoort. Toch moet je ook dán veilig begroten. Dat is niet gebonden aan nieuwbouw, dat is sowieso verstandig en heeft ook sterk met de huidige markt te maken."